Mazda CX-5 – review

  • 0

Despre Mazda Cx5 am mai discutat , insa strategia companiei japoneze nu ne permite sa nu revenim asupra acestei superbe masini. Spun asta pentru ca au renuntat spre suprinderea mea si a tuturor iubitorilor de masini la producerea unu SUV de o calitate extraordinara si aici ma rever la CX-7 in favoarea unei alte masini foarte bune si aici ma refer la CUV -ul CX-5. Oficialii asiatici (wow cum suna asta…) au declarat aceasta decizie ca fiind una de marketing , potentialii clienti ai lui CX7 orientandu-se acum spre CX5 pe care s-au concentrat foarte mult in ultima perioada de timp. Asta si datorita trend-ului fantastic de cresterea a vanzarilor masinilor de tip CUV (cross over utility vehicle). Totusi veti ramane suprinsi sa vedeti ca nu o data Mazda vrea sa se ia la tranta cu cei din categoria SUV-urilor , in fapt ei neincercand altceva decat sa faca in asa fel incat sa nu piarda si din potentialii clienti pe care i-ar fi avut cu Cx7. Trebuie sa va marturisesc ca decizia lor a fost cel putin suprinzatoare pentru mine , un mic soc nu asa mare inca ca decizia Alfa Romeo de a nu mai fabrica modelul de mare succes 159.

Revenind insa la subiectul nostru masina ca si dimensiuni (L x l x h: 4.555 x 1.840 x 1.710 mm)  este mai mica decat CX-7 si se apropie de dimensiunile noii Kia Sportage (unul din rivalii cei mai indarjiti) lucru care nu poate decat sa bucure pentru ca dimensiunile noii Sportage sunt excelente pentru clasa sa.

Design-ul exterior este unul tineresc, in stilul Mazda , putin mai proaspat ca la fratele mai mare   CX 7 insa fara diferente majore , in sensul ca nu vom vedea schimbari atat de radicale precum a avut Sportage 2012 versus Sportage 2009 de exemplu , ca tot am amintit de  coreeni mai sus.

Asa cum de altfel am mai spus ceea ce e foarte important e faptul ca masina se incadreaza in continuare in tiparul tineresc , lucru care e foarte marketat in aceasta perioada , crossoverele mici , frumusele si inzorzonate fiind la mare cautare acum.

La interior este aceeasi linie , adica una buna spre foarte buna , o calitate excelenta a materialelor , o ergonomie absolut extraordinara si un design bunicel fara mari schimbari. In fapt daca esti un posesor de Maxda 3 si vrei sa faci un upgrade la CX 5 vei fi incantat de ce vei gasi insa nu te vei simti ca intr-o nava spatiala.

Mazda CX-5 vine si cu cateva gadget-uri interesante in versiunea standard. Un ecran touchscreen de 5.8 inch si un controler multifunctional extrem de aratos situat pe consola. Ce inseamna asta , pe langa economiile pe care le puteti face ? Ei bine inseamna ca Mazda a trecut la urmatorul nivel , doar masinile premium sau cu pretentii de premium au in dotarea standard dotari si gadget-uri de la nivele superioare de echipare. Si pentru a contiuna in aceeais linie veti mai avea si un control bizonal al climei , o camera pentru marsarier si un sitem de franare inteligent aparut prima data la Volvo denumit „Smart City Brake Support” – acesta este un senzor infraroșu pentru a identifica obiectele din calea înainte și să oprească în mod automat.

Mazda Cx-5 va avea o viata foarte grea in aceasta nisa in care isi propune sa faca performanta , asta pentru ca ii va gasi acolo pe VW Tiguan, BMW X1, Ford Kuga, KIA Sportage ori Nissan Murano. De Outlander sau Antara nu mai aduc vorba pentru ca deja CX-5 joaca in alta liga. Nu este usor deloc, insa constructorul japonez este foarte ambitios si cred ca va reusi sa isi duca planurile pana la capat.