Noul BMW seria 5

  • 1

BMW seria 5 are aproape 40 de ani, insa e mai tanara ca niciodata: in 2010 se va pune in vanzare noul BMW seria 5

noul BMW seria 5
noul BMW seria 5

Numele de cod al noi serii 5 este F10 si reprezinta a 6-a generatie de limuzine medii din cadrul concernului bavarez. BMW se pare ca a revenit la principiile de constructie anterioare, cand Seria 5 era o combinatie reusita intre „maretia” si impozanta seriei 7 si dinamismul si agilitatea seriei 3.

Hainele cu care a fost imbracat noul BMW seria 5 sunt foarte sobre si elegante insa dau un puternic sentiment sportiv. Linia de design folosita in realizarea acestei masini a fost deja dezvaluita odata cu prezentarea lui BMW seria 5 GT.

noul BMW seria 5
noul BMW seria 5

In interior s-a lucrat foarte mult la eficientizarea si ergonomicitatea spatiului, s-au ales materiale si mai luxoase, s-a creat un ambient optim atat pentru condus cat si pentru petrecerea unui timp cat se poate de placut in habitaclul acestei masini, dealungul calatoriilor lungi.

Noul BMW seria 5 este plin de sisteme inovative. Gasim aici iDrive, ConnectedDrive, asistent de parcare cu senzori pe tot perimetrul masinii, Collision Warning (sistem care previne coleziunile si pregateste toate sistemele de siguranta pentru o oprire cat mai rapida a masinii), Active Cruise Control, sistem start-stop al motorului,  BMW Night Vision etc.

noul BMW seria 5
noul BMW seria 5

Platforma pentru noul BMW seria 5 imprumuta multe elemente din cea a seriei 7. Astfel, masina da dovada de maniere deosebite in rulare si se foloseste de cele mai noi tehnologii din industria auto pentru a creea acea placere de a conduce, proprie marcii BMW.

Caroseria este acum cu 55% mai rigida fata de precedenta serie 5 insa greutatea a scazut.Inginerii BMW si-au facut din nou temele !

noul BMW seria 5
noul BMW seria 5

Optional, noul BMW seria 5 poate fii dotat cu sistemul Dynamic Driving Control, sistem care permite soferului sa ajusteze proprietatile de rigiditate a suspensiei dupa dorinta. Se realizeaza, astfel, un compromis excelent intre confort si sportivitate. Exista si un mod automat de adaptare a suspensiei (Adaptive Drive).

noul BMW seria 5
noul BMW seria 5

Dynamic Drive Stability Control este sistemul care asigura stabilitatea noului BMW seria 5. Masina poate fii dotata si cu servodirectie activa.

Sunt disponibile 4 motoare pe benzina si 3 diesel-uri pentru noul BMW seria 5. Masinile dotatate cu motoare pe benzina,  523i (204 cp) si 528 i (258 cp) vor folosi de fapt unul si acelasi motor, cu 6 cilindrii in linie si o capacitate cilindrica de 3 litrii dar cu trepte de putere diferite. 535i va folosi tot un agregat de 3 litrii in 6 cilindrii dar va fii dotat cu 2 turbine si va dezvolta 306 cp. 550i va beneficia de un V8 de 4.4 litrii si 407 cp. Toate „i-urile” (motoarele pe benzina) indeplinesc norma de poluare Euro5, intrucat sunt dotate cu sistemul de injectie a carburantului BMW High Precision Injection. Pe langa o poluare redusa, acest sistem de injectie face si economie de carburant, astfel ca V8-ul de pe 550i ajunge sa aibe un consum mediu de 10.4 l/ 100 km.

noul BMW seria 5
noul BMW seria 5

Cel mai mic agregat diesel montat pe noul BMW seria 5 este cel de 2 litrii, furnizat pe 520d, care dezvolta acum nu mai putin de 184 cp si consuma in medie 5 l/ 100 km, emisiile sale fiind de numai 132 g CO2/ km. 525d precum si 530d sunt dotate cu propulsoare in 6 cilindrii dezvoltand 204  respectiv 245 cp.

Pe noul BMW 530d se poate monta tehnologia BMW BluePerformance, care reduce nivelul de emisii poluante si e compatibila cu norma Euro6.

noul BMW seria 5
noul BMW seria 5

Regenerarea energie pierdute la franare, indicatorul pentru momentul optim de schimbare a treptei de viteza in cazul cutiilor manuale in 6 trepte, controlul modului de lucru al flapsurilor aerodinamice, servodirectia asistata electric care consuma mai putina energie decat un sistem servo obisnuit, sistemul start-stop care opreste motorul pe perioada stationarii masinii pentru reducerea consumului de combustibil…toate aceste idei invoatoare sunt stranse la un loc in tehnologia denumita BMW EfficientDynamics care se gaseste instalata la bordul noului BMW seria 5.

One thought on “Noul BMW seria 5

Comments are closed.