Masina noua de 15000 Eur

  • 0

In general decizia de a achizitiona o masina este una dificila cu atat mai mult cu cat ai un buget de 15000 Eur , care nu este nici mare, nici mic, suficient cat sa iti dea batai de cap. Ne rezumam strict la acest buget nici un cent in plus astfel ca in articolul nostru nu vor aparea recomandari pentru masini foarte bune dar care depasesc aceasta cifra : Ford Mondeo , Honda Civic, Seat Leon ori Opel Insignia. De asemenea preciez ca nu ne-am rezumat la o clasa anume si avem ca si criteriu doar pretul si calitatea masinii.

KIA CEED

Indiscutabil da , Ceed este in mod clar o optiune la care nu ai cum sa nu te gandesti cand ai 15.000 de Eur in buzunar si dorinta de a achizitiona un autovehicul nou. Si, credeti sau nu, nu doar pretul este cel care trebuie sa va faca sa va ganditi la aceasta masina. De ani buni Kia si Hyundai nu mai sunt Cenusaresele de acum 7-8 ani care atrageau clientii doar sub aspectul pretului. Acum Kia este un constructor viu care a adus foarte multe update-uri tuturor modelelor sale astfel ca atat Ceed cat si Rio sunt acum masini cu putere de atractie suficient de mare. KIA Ceed este o masina cu tehnologie buna , materiale cu o calitate buna la interior, un design schimbat in bine si un pret foarte competitiv.

Renault Fluence

La limita, dar va incadrati cu noua creatie a celor de Renault. Fluence este o berlina buna si pentru oras dar si pentru drumuri lungi cum o lauda francezii , cu gadget-uri si tehnologie destul de noua , cu un design exterior plictisitor (dar na’ chestiune de gusturi , un cumparator de Fluence nu va intelege niciodata emotia unui posesor de Alfa si viceversa). La interior exista un progres la calitatea materialelor dar inca nu pot emite catre o clasa superioara. Ideea francezilor a fost sa inlocuiasca vechiul Megane care acum s-a reorientat catre targetul de clienti mai tineri si cu aspiratii de masina sportiva. Una peste alta veti cumpara o masina destul de corecta pentru banii investiti , eventualele probleme tehnice nu le stim inca trebuie sa treaca ani pentru a le putea vedea in statistici.

Citroen C4

C4 este o masina de clasa compacta ce se doreste a fi extrem de atragatoare ca design si cu multa tehnologie inglobata. Masina este in mod cert o optiune in acest buget insa depinde foarte mult , ca si la celelalte de altfel si ce vreti sa faceti cu ea. Atentie la fiabilitate pentru ca daca veti merge pe forumul posesorilor de C4 veti auzi povesti destul de deprimante de la proprietarii acestor masini cu multe zeci de mii de kilometrii la bord. Daca te gandesti si la consum ei bine afla ca este in regula , masina are un consum excelent la toate motorizarile.

Toyota Yaris

Yaris este o subcompacta cu o fiabilitate extraordinara si cu cheltuieli de intretinere mici spre foarte mici. Daca esti o persoana care gandeste limpede si rational atunci in mod cert nu ai cum sa nu te gandesti foarte serios ca pe shortlist-ul tau sa nu fie Yaris. O masina absolut exceptionala pentru oras , nu prea buna pentru distante lungi (dar na’ nu le poti avea pe toate la banii astia …) cu un consum decent , cu putin spatiu la interior , insa cu un motor suficient de puternic pentru a te scoate din aglomeratia urbana Yaris este o masinuta ce se impune usor.

Ford Fiesta

To o subcompacta este si Fiesta care dupa ultimul facelift a reusit sa devina un concurent de temut pentru suratele din clasa sa, Mazda2, si Ibiza simtind rasuflarea ei in ceafa. Masina este foarte spatioasa ( mult pestece te-ai astepta ) si se simte ca a reusit sa preia din caracterul modelelor Ford din clasele superioare, nu intamplator seamana foarte tare cu noul Focus.

Suzuki sx4

Sx4 este ceea ce se numeste un CUV ( crossover utility vehicle) , o masina ieftina a unui producator bun insa ai mare grija la reteaua de dealeri si service din Romania care este incredibil de slaba. Altfel , masina este interesanta , calitatea materialelor de la interior este buna , garda la sol este suficient de mare cat sa te faca sa te simti ca intr-un SUV asadar daca asta cauti te vei simti bine din interior. Din afara nu vei fi tocmai fericit cand va disparea euforia achizitiei in sensul ca nu este tocmai cea mai reusita masina din lume ca design.

Dacia Duster

Duster e un model care enerveaza  occidentalii si romanii in aceeasi masura. Pe occidentali ii supara faptul ca foarte greu gasesc ceva sa reproseze modelului, pe romani ca este prea spartana, prea non silentioasa, deloc estetica samd. EEEE foarte greu sa multumesti pe toata lumea. Adevarul este ca in acest buget iti poti cumpara lejer Duster si iti mai raman si bani , si inca destui. Masina este una…sa-i zicem foarte rustica, claitatea materialelor la interior este , in fapt nu este , tinuta de drum este precum un Logan care are in plus … o tona , la modul propriu. Dar cum au spus si cei de la Top Gear este o masina cu 4 roti , volan un motor slab si un pret bun insa careia culmea ii poti gasi foarte greu defecte reale. Altfel spus daca sunteti un fermier la inceput de drum , ori aveti pamant latara si mai dati o fuga pana acolo, ori tocmai ce ati vandut o mostenire si vreti sa va luati o masina ieftina cu garda la sol mare fara nici un fel de pretentie atunci da , mergeti fara grija pe mana Duster-ului.

In loc de concluzie :

Citeam undeva ca romanii cumpara masina 95% in functie de pret , ingrozitoare statistica , daca e asa atunci nu e bine si e clar ca cei care ne ocupam de domeniul auto in on line scriem degeaba. Insa continuam in speranta ca peste 5-6 ani cand vom citi din arhiva aceste lucruri, situatia si perceptia sa se fi schimbat putin. Asadar daca ai un buget de pana la 15.000 eur si iti doreti o masina noua primul lucru la care trebuie sa te gandesti este ce vei face cu ea ? Pe unde vei merge cu masina. Daca iti doresti o masina de oras, in cazul in care o vei folosi in special pentru mers la serviciu si in aglomeratie atunci Yaris , ori Fiesta par alegeri excelente. Daca te gandesti doar rational si vrei o masina pe care sa te bazezi insa la costuri cat mai mici atat de achizitie cat mai ales in viitor de intretinere atunci alegerea perfecta este clar doar Yaris. Daca vrei o masina de generatie mai noua cu un interior bun si un exterior restilizat , o masina corecta in general nu ezita si alege Ceed. In situatia in care ai peste 45 ani si vrei o masina cu care sa iti faci treaba dar sa te simti confortabil atunci Fluence este o alegere buna. Daca iti doresti o masina mai inalta o strutocamila intre SUV si berlina atunci poti merge pe mana lui SX4 care afara de reteaua de dealeri si service-uri nu iti va da alte dureri de cap.