BMW X5

  • 0

BMW X5 E70: Sports Activity Vehicle este o clasa de masini oarecum de teren. Insa BMW a luat foarte in serios cuvantul „sports”.

Alaturi de Audi Q7 si Mercedes ML, Porsche Cayenne, BMW X5 intregeste clasa SUV-urilor premium. Si isi face treaba fara reprosuri. Este o masina scumpa insa are multe de oferit.

BMW X5 M

Dinamica conducerii este uluitoare pentru un asemenea automobil mare si greu. Nu face de rusine emblema bavareza. Este printre cele mai manevrabile concurente din aceasta clasa, iar in functie de gusturi, poate chiar sa bata energicul Porsche Cayenne.

Datorita inginerilor care au studiat intens trenul de rulare si sasiul acestei masini, dinamica BMW-ului X5 este un punct de referinta in domeniu. S-a obtinut un confort desavarsit, mentinandu-se in acelasi timp agilitatea si  sportivitatea. Toate acestea au fost posibile datorita suspensiei independete inteligente (adaptive drive), dotata cu brate duble oscilante (care permit abordarea in forta a virajelor fara a da de suferit confortului) si a sistemului X-drive, sistem de tractiune integrala foarte avansat tehnologic. Mai mult, greutatea mare a automobilului, este distribuita intr-un mod optimizat, dealungul intregii caroserii. Rezistenta la torsiune se remarca si ea, fiind destul de mare si oferind o compactitate deosebita BMW-ului X5.

BMW X5

Formele concav-convexe ale exteriorului dau masinii o statura impunatoare si plina de personalitate. Statura sa musculara subliniaza si siguranta pe care o ofera aceasta masina dar si propritatile dinamice desavarsite.

Interiorul lui BMW X5 combina materiale deosebit de rafinate, impecabil frinisate, cu o multitudine de dotari inovative. De asemenea spatiul este regal atat pentru pasagerii din fata cat si pentru cei din spate. Plasarea joasa a scaunelor cat si design-ul bordului orientat un pic catre sofer ofera un evident feeling sportiv.

BMW X5

Sistemul inteligent de control al masinii care integreaza si consola multimedia, BMW iDrive, este prezent si aici, din fericire.

Exista si doua versiuni blindate, vandute oficial: BMW X5 Security si Security Plus. Masinile ofera protectia impotriva atacurilor criminale facute cu arme de foc, precum si posibilitatea de a scapa cat mai repede de la scena atacului, cu ajutorul puternicelor motoare BMW.

BMW X5

Transmisia se face prin intermediul cutiilor automate inteligente, Steptronic, cu 6 rapoarte, care schimba lin si ofera putere deplina in aproape orice situatie.

BMW X5 4.8i este motorizat de un agregat V8 pe benzina ce dezvolta 355 CP. Beneficiind de injectie directa, Valvetronic (sistem de management al valvelor), Double-Vanos (sistem de comanda variabila a arborelui cu came), sistem de aspriatie variabila etc., V8-ul de la BMW incanta prin rafinament dar si forta care iti taie respiratia. Ajunge la 100 km/h in 6.5 secunde si atinge o viteza maxima de 250 km/h limitata electronic, evident.

Nici motorul cu 6 cilindrii in linie, 3000 cmc, pe benzina, nu duce lipsa de rafinament si nici de forta. Cei 272 cp sunt disponibili inca de la turatii joase si pun in miscare masina de peste 2 tone cu o vioiciune neobisnuita.

Mai nou, BMW a lansat si versiunea M a lui X5. V8-ul de 4.4 litrii dezvolta nu mai putin de 455 cp, tranformand BMW X5 M intr-o sportiva desavarsita, capabila sa atinga 100 km/h in doar 4.7 secunde.

BMW X5

BMW X5 30 d  este un turbo-diesel cu 6 cilindrii in linie, cu 4 supape/ cilindru si sistem de injectie common-rail (cu rampa comuna) ce dezvolta 231 de cp si un cuplu impresionant de 520 nm care impinge cu putere greul X5, in numai 8.3 secunde pana la 100 km/h. BMW X5 35 d dispune de acelasi motor, insa dotat in aceasta versiune cu doua turbine, dezvoltand o putere maxima de 286 cp.

Cel mai ieftin BMW X5, si anume 30i, costa peste 55 de mii de euro. In capatul celalalt al listei gasim BMW X5 M cu un pret incepand de la 106 mii euro.