BMW

  • 0

BMW

BMW a fost pionier al aviatiei pana in 1922 cand afacerea cu motoare de avioane a fost vanduta. De atunci se ocupa cu activitate de pionierat in cadrul industriei auto.

Emblema BMW este de fapt simbolul unei elici de avion in miscare, albul semnalizand elicile care tare taie cerul (albastru). De asemenea, emblema este inspirata si de steagul land-ului Bavaria.

BMW inseamna Bayerische Motoren Werke si a fost infiintata in 1916 de catre Kerl Rapp şi Gustav Otto, sub forma unei fabrici de motoare in apropiere de aeroportul din Muenchen.

In 1922 afacerea cu motoare de avioane este vanduta catre BFW si noua firma BMW isi reorienteaza fortele de productie catre segmente noi: auto si moto.

Totusi, datorita planurilor de inarmare ale Germaniei, in 1930 BMW re-incepe productia de motoare pentru avioane.

In 1959 situatia firmei BMW este foarte precara. Se convoaca consiliul de administratie si se discuta despre viitorul firmei. Au la dispozitie doua alternative: sa mearga mai departe sau sa inchida firma. Din fericire se alege prima varianta. Tot atunci BMW cumpara drepturile de fabricare a masinilor italiene Iso Isetta. Acestea sunt motorizate cu un agregat BMW care provine din industria motocicletelor. Micutele masini nu prea au un succes covarsitor insa reusesc sa puna putin pe picioare compania BMW.

De atunci si pana prezent, compania germana se concentreaza asupra productiei de limuzine premium, cu caracter sportiv dar si luxos, devenind unul din liderii in domeniu si promotor al high-tech-ului in industria automobilistica.

Din 1959, actionarul majoritar al lui BMW este familia Quandt care detine apox. 46% din totalul de actiuni.

In 1992, BMW cumpara o parte din DesignworksUSA iar in 1995 este proprietar cu drepturi depline asupra companiei americane. In 1994 BMW achizitioneaza Rover impreuna cu toate marcile sale (Land Rover si MG, Austin, Morris). Este proprietarul Rover pana in 2000 cand raporteaza pierderi enrome si decide sa vanda MG si Rover catre consortiul Phoenix iar Land Rover catre Ford. Totusi, BMW pastreaza marca Mini pe care o re-invie in 2001 prin modelele Mini One si Mini Cooper.

In 2007 divizia de motociclete a lui BMW cumpara drepturile de productie ale Husqvarna Motorcycles.

Printre alte sporturi cu motor, BMW se remarca si in Formula 1, motorizand masini care, de-a lungul anilor, au castigat 20 de curse in Marele Circ.