BUGATTI

  • 0

bugatti

Bugatti Automobiles SAS  a fost infiintata in 1909 in Molsheim, Franta, de catre Ettore Bugatti, ca fabrica de automobile performante. Ettore Bugatti era un emigrant italian considerat geniu excentric.

Marca Bugatti a ramas cunoscuta ca fiind producatoare a unora dintre cele mai exclusiviste masini din istorie. Autoturismele erau asamblate manual, acordandu-se o atentie deosebita fiecarui detaliu. Partile de metal din motor erau finisate manual panala la nivelul in care piulitele ce asigurau prinderea nu aveau nevoie de saibe. Greutatea masinii era un dusman pentru Ettore si era dispus sa faca orice pentru a o elimina. Masinile construite de el s-au facut remarcate castigand numeroase grand-prix-uri in perioada interbelica.

Etorre Bugatti

Totusi, in timpul celui de-al Doilea Razvoi Mondial, firma Bugatti se afla intr-o stare foarte precara, ca si celelalte marci furnizoare de produse high-end. Moartea fiului lui Ettore (Jean) a contribuit si ea la aceasta situatie. Un singur model a mai fost produs in anii 50, cu un succes limitat, apoi firma Bugatti a fost achizitionata in anii 60 pentru afacerea ce o avea in domeniul aeronautic.

Azi, Bugatti este una din proprietatile grupului Volkswagen si are ca obiect de activitate producerea de masini hiper-sport, foarte exclusiviste si deosebit de scumpe. Fabrica se afla acolo unde isi desfasura activitatea pe vremuri, in castelul „Chateau St. Jean”.

Acutalmente, singurul model disponibil este Bugatti Veyron 16.4, un „monstru al tehnicii”, o dovada a ceea ce se poate face astazi mai bun in domeniul auto. Masina dispune de un motor in 16 cilindrii dispusi in W, 4 turbine, 8000 de centimetrii cubi si 1001 cai putere. O adevarata furie pe roti, capabila sa atinga 407 km/h. Este cea mai rapida masina de serie din lume!