CITROEN

  • 0

Citroen a fost infiintat in 1919 in Franta de catre Andre Citroen.

Compania franceza avea ca scop producerea in masa de autovehicule. De fapt, Citroen a fost prima companie din afara granitelor SUA care a reusit sa treaca la productia in masa de automobile rutiere.

citroen
citroen

Tot primii au fost cei de la Citroen care, in 1934, au socat lumea intreaga cu primul vehicul de serie ce dispunea de tractiune frontala (Citroen Traction Avant). Alte vehicule produse de Citroen, care au ramas in istorie, sunt: Citroen H Van (1947-1981), Citroen 2CV (1948-1990), Citroen DS (1955-1975) si Citroen CX (1974-1991). O alta inovatie bine-cunoscuta din curtea lui Citroen este suspensia hido-penumatica cu auto-ajustare, introdusa in 1955 pe modelul DS. Inca de pe atunci Citroen si-a dotat masinile cu servo-directie, servo-frana, transmisie semi-automatica, faruri adaptive (o alta inovatie Citroen). Citroen a fost si prima masina europeana care a folosit discuri de frana. Tot in anii 50′ Citroen a fost unul din primii producatori ce incepusera sa foloseasca tunele aerodinamice pentru a imbunatatii rezistenta la inaintare si implicit performantele dinamice (viteza maxima, demarajul, stabilitatea) precum si consumul de carburant.

Insa aceasta lupta pentru inovatie a necesitat bugete foarte mari. In special Traction Avant aproape ca a ruinat marca Citroen. Au avut noroc totusi…pentru ca cel mai mare creditor al lor era Michelin, foarte cunoscuta marca de cauciucuri.

in 1963 Citroen discuta cu Peugeot pentru a-si unii fortele spre cumpararea de materiale si echipamente insa negocierile esueaza.

In 1968 Michelin vinde partea sa de actiuni ce le detinea la Citroen (47%) catre Fiat. Tot in acelasi an producatorul italian de masini sport, Maserati, intra in proprietatea Citroen.

in 1973 incepe criza petroliera iar Fiat isi vinde inapoi partea de actiuni ce o detinea la Citroen, catre Michelin. La randul lui, fabricantul francez de pneuri vinde catre Peugeot partea sa de actiuni detinute la Citroen. Se formeaza de atunci alianta PSA Peugeot Citroen, in care ambele marci fuzioneaza si decid sa-si desfasoare impreuna activitatile de cercetare, achizitie si investitie. Alianta este mentinuta si in zilele noastre.

In 1975 Maserati este vandut catre constructorul italian DeTomaso.

Anul urmator, Peugeot isi mareste pachetul de actiuni detinut la Citroen pana la 90%.

Citroen se extinde in multe zone geografice, masinile sale fiind produse sub licenta in China, SUA si chiar Romania (Oltcit).

In 2009 marca Citroen a anuntat ca va lansa un nou de brand de automobile ce se va numi DS, va purta numele legendarului Citroen din anii ’50 si va cuprinde un model mic bazat pe Citroen C3 ce va fii lansat in 2010. Acest mic model se va numi DS3. Vor urma DS4 si DS5. De asemenea logo-ul DS va fii diferit fata de cel cu care ne-a obisnuit Citroen.