NISSAN

  • 0

Creata in 1933, marca japoneza Nissan a fost denumita initial Datsun. Sediul companiei producatoare, Nissan Motor Company LTD se afla in Nishi-ku, Yokohama. Din 1999, Nissan a intrat intr-un parteneriat biunivoc cu producatorul francez de autoturisme, Renault. Acesta are acum 43,4% din actiunile Nissan, in vreme ce Nissan este proprietarul a 15% din actiunile Renault, din 2008.
In 1934 Nihon Sangyo devine proprietar unic al companiei si o denumeste Nissan Motor Company Ldt.

In 1966 Nissan fuzioneaza cu compania de automobile Prince. Asta inseamna noi ingineri exceptionali care se alatura grupului, dar si adaugarea in portofoliu a celebrelor modele Skyline si Gloria. 

In 1999 Renault si Nissan semneaza un acord pentru crearea unei Aliante Globale. Se creeaza astfel cel de-al patrulea grup automobilistic din lume ca importanta, cu o productie anuala de aproape 5 milioane de vehicule si un numar de 265.000 de angajati. Deoarece compania se afla in mari greutati datorate pierderilor masive, Carlos Ghosn anunta Nissan Revival Plan (NRP).

Trei ani mai tarziu Carlos Ghosn surprinde analistii declarand ca obiectivele NRP s-au indeplinit cu un an mai devreme decat era prevazut. Incepe urmatorul plan de 3 ani, Nissan 180. Nissan isi stabileste noul sau sediu european in apropiere de Paris. Noua companie se inregistreaza sub numele de Nissan Europe S.A.S.

In anul fiscal 2003, compania inregistreaza un venit operational record de 6,29 miliarde de euro si un profit de 11,1%, reconfirmand Nissan drept unul dintre cei mai rentabili producatori auto din lume.