SUBARU OUTBACK

  • 0

Subaru OUTBACK– o masina interesanta aflata la granita intre limuzina si CUV dupa unii sau dupa altii la granita dintre CUV si SUV. Ori mai bine spus e o limuzina mai mare inaltata ce deriva dintr-un break…hai sa vedem de ce…

In 1995 Subaru a scos pe piata versiunea break a lui Legacy (limuzina in 4 usi, din clasa medie) , dotata evident cu 4×4 (asa cum sunt toate masinile produse de Subaru). Pe langa sistemul AWD bun, masina dispunea de cutie de viteze automata cu functie de hill-holder – frana automat masina cnd erai cu ea in rampa si dintr-un motiv sau altul nu mai accelerai). LA vremea aia, functia asta era destul de inovativa si impreuna cu tractiunea 4×4, te ajuta in teren, mai ales ca, cei care conduc astfel de masini, nu prea au deloc tangente cu off-roadingul.

      De aceea Subaru Legacy break s-a bucurat de aprecierea publuclui, iar cu timpul cei de la Subaru au aplicat si putin marketing schimband numele din Legacy in Legacy Outback si apoi doar in Outback, pacalind astfel pe cei care au devenit peste noapte ziaristi auto si care acum cred ca au de-a face cu un SUV.Mai mult in Japonia inca poarta numele de Legacy Grand-Wagon, in Australia se numeste Legacy Outback. Este un Legacy, la fel cum Allroad este un A6Break, la fel cum 159 Q4 este un 159break cu suspensie de teren, la fel cum XC70 este fostul break V70 pus pe suspensii de teren. Nu sunt nimic altceva decat niste break-uri 4×4.

      Subaru outback 2009este o masina pe care te poti baza, are un sistem 4×4 mai mult mecanic ceea ce inseamna ca va functiona bine in marea majoritate a situatiilor; nu dispune de o tehnica foarte avansata (gen perne de aer, tractiune integrala inteligenta etc.) deci nu au cum sa apara prea multe complicatii in aceasta arie. Motoarele boxer pe benzina merg rafinat, sunt un pic cam zgomotoase datorita principiului de functionare.Nu sunt slabe (2.5 l 170 cp si 3.6 l 260 cp) dar totusi se putea obitne mai mult fara prea mult efort (BMW scoate din 2.5 l 218 cp iar VW pune pe passat un 3.6l ce dezvolta 300 cp, ambele motoare intrand in uz la puterea asta in 2005). 

      Interiorul este ok, suficient de mare pentru ca o familie cu bagaje se circule relaxat intrucat suspensia pastreaza un echilibru decent intre comfort si manevrabilitate, avand in vedere dimensiunile mari ale masinii.Nu are material decat de calitate medie, nu dispune de cele mai performante interfete de control a masinii, nu abunda in tehnica de ultima ora (gen suspensie adaptive, sistem pre-safe, sistem de parcare automata si alte gadget care fac viata soferului mai sigura si mai usoara).

                Cel mai de temut concurent al sau este AudiAllroad. Insa el, desi reuseste sa se apropie de performantele in teren ale japonezului si sa-l intreaca pe sosea datorita motoarelor mult mai puternice si mai avansate tehnologic, desi abunda in tehnica de ultima ora si inclusiv in toate gadgeturile care i le ofera soferului si pasagerilor, ajunge sa coste, in versiunile de dotare superioara (full, cum le place romanilor sa spuna) sa coste de 2 ori mai mult decat Subaru Outback. Alti concurenti: Volvo XC70, Alfa Romeo 159 Q4,Volkswagen Passat 4motion, toti in marea majoritate ajung, in versiunile scumpe de echipare, sa coste mai mult decat Subaru Outback. Daca este o nevoie foarte stricta de o masina cu putine performante pe teren iar bugetul este restrans, atunci Subaru Outback poate fi alegerea inteleapta.