Taxa Auto (Timbrul de mediu) 2013

  • 0

O data cu noul an , au venit si noile taxe,  daca sunteti romani si nu ati fost plecati pe alta planeta in ultimii 20 de ani stiti deja faptul ca avem tara cu cele mai multe si mai fistichii taxe.

Taxa auto este mai nou taxa de mediu , asadar, in cazul in care va achisitionati masina (noua ori la mana a doua ) trebuie sa stiti sa va calculati taxa de mediu. Mai precis daca masina nu este la primul proprietar toti posesorii de masini din Romania care nu au achitat inca o forma a taxei de prima inmatriculare vor fi nevoiti sa o plateasca la prima transcriere de proprietate.

Noul format al taxei auto ( recte timbrul de mediu) pe 2013 are in vedere sa taxeze masina pe intreaga durata de viata a autovehiculului. Prin urmare masinile care au platit o taxa mai mare decat este acum au dreptul sa o recupereze (in unele judete se poate recupera , in altele nu, ramane sa dati in judecata statul ) iar cele care la achizitionarea de catre primul proprietar au platit mai putin trebuie sa plateasca la urmatoarea vanzare diferenta.
Singurul calculator OFICIAL al acestei taxe il gasiti aici , este emis de catre ANAF , este singurul acreditat si va sfatuiesc sa il folositi doar pe acesta.
in principiu noua taxa va presupune o crestere cu aprox 10% a taxei pentru masinile cu Euro 3 si Euro 4 , dar cu mentiunea ca vor fi situatii cand cresterea este mai mare. De asemenea  se va aplica o scadere cuprinsa intre 60% si 90% pentru masinile Euro 2, Euro 1 si non-euro. Conform noii formule de calcul, suma de plata va scadea cu 60% pentru Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 si cu 90% pentru non-euro.Cuantumul taxei pentru masinile non-euro, Euro 1 si Euro 2, cu tehnologii mai invechite, va fi totusi mai mic decat cel actual, mergandu-se pe ideea ca aceste masini au o durata scurta de functionare ( hmmm ati vazut cate masini de peste 30 ani circula pe strazi ? nu ? mergeti intr-un oras de provincie sa vedeti…)  si, deci, vor polua pentru un interval mai mic.