Alfa Romeo Giulietta

  • 0

Alfa Romeo Giulietta – este inlocuitorul compactei 147 , si o face cu foarte mult succes. Designerii constructorului italian s-au intrecut pe sine. Dupa dezamagirea faptului ca super modelul 159 nu va mai fi produs , fanii alfisti pot fi un pic mai linistiti. Giulietta este o capodopera ingrozitor de frumoasa din punct de vedere a designului… poate ca si numele modelului – un nume de femeie – nu e intamplator ales. Daca doar te-ai uitat la fotografii si nu ai vazut o asemenea masina pe viu atunci da – ai pierdut mult insa si cand o vei face vei fi pur si simplu socat. Masina nu este doar frumoasa , moderna, atragatoare , este o minunatie si te face sa fii mandru ca ai apucat sa vezi asa ceva. In conditiile in care , sa fim bine intelesi vorbim de o masina care face parte din clasa compacta nu este in vreo clasa superioara. Poate doar un SEAT LEON (varianta noua cu facelift) va mai poate da sensaztii asemenatoare din punct de vedere al designului. Giulietta este  genul de maşină pe care o poţi cumpăra doar ca să o parchezi în faţa casei şi din când în când ieşi la fereastră ca să te mai uiţi la ea.

Dimensiunile masinii sunt- lungimea de 4,35 metri, inaltimea de 1,46 metri, latimea de 1,8 metri si ampatamentul de 2,63 metri iar capacitatea portbagajului este in jur de 350-355 litri. Suficient pentru o compacta , habitaclul fiind si el mai mult decat multumitor.

Giulietta dispune de un sistem de control ce permite soferului sa aleaga intre trei moduri de condus, Dynamic, Normal si All Weather (DNA), folosind un buton de langa schimbatorul de viteze. Cum este si firesc, modul Dynamic este foarte placut in extraurban pentru ca exploateaza nervos fiecare strop de benzina. In schimb, in oras, face ca acceleratia sa fie prea violenta, nerafinata. Modul Normal e cel mai indicat intr-o exploatare calma, iar optiunea All Weather reduce mult cuplul pentru a evita patinarea rotilor iarna. Pe langa suspensia spate multilink – adica independenta (deh cei de la FORD se lauda ca au fost primii cu asa ceva…) mai gasim un diferential electronic (denumit Q2) care controleaza riguros invartirea rotilor, eliminand eventuale derapaje nedorite, in favoarea unei abordari dinamice a virajelor.

Alfa Romeo este considerat a fi un constructor premium asadar are pretentia sa rivalizeze doar cu AUDI si BMW unde ii infrunta pe Audi A3 si BMW SERIA 1 , insa daca e sa fim ingaduitori si sa aruncam o privire asupra celorlalte compacte demne de a se bate cu aceasta frumoasa masina putem adauga pe lista rivalilor pe SEAT LEON, MAZDA 3 si VW GOLF. (Golf -ul e pe lista rivalelor datorita succesului sau incredibil si a performantelor mecanice in nici un caz datorita vreunui punct luat la capitolul design exterior).

In final sa nu uitam ca Giulietta a terminat testele NCAP cu cel mai bun punctaj din istorie asadar vorbim de o masina extrem de atragatoare ca si design insa si cu un grad de siguranta exceptional de asemenea…