Ce mărci de mașini „au priza” la doamne si domnisoare

  • 0

Alegerea unei masini poate da mari de batai de cap oricui, in special unei femei! La inceputuri, producatorii auto au tinut seama de cele mai multe ori doar de dorintele pe care le aveau barbatii cu privire la masini. Si asta din simplul motiv ca marea majoritate a clientilor era formata doar din barbati. Lucrurile au mai evoluat acum, iar femeile au prins gustul de a se afla la volan. Ceea ce i-a facut si pe constructori sa inceapa sa produca masini pe gustul doamnelor si domnisoarelor!

Masina este vazuta de cele mai multe ori drept un mijloc prin care ne putem simplifica viata. Fie ca este vorba despre un drum pe care il putem face simplu si rapid pana la birou sau la cumparaturi, fie ca avem posibilitatea oricand de a pleca la drum oriunde ne propunem, trebuie sa recunoastem ca masina a devenit esentiala pentru cei mai multi oameni. 

Spre deosebire de barbati, soferitele sunt un pic mai superficiale atunci cand vine vorba despre alegerea unei noi masini. Cei mai multi dintre barbati sunt interesati in primul si primul rand de aspectele tehnice ale masinii. In schimb, femeile sunt interesate mai intai de aspectul exterior al unei masini. Abia apoi se poate discuta despre confort, echipare tehnica, cifre de performanta sau dotari tehnologice. 

Pentru ca mărcile de automobile principale să arate o creștere continuă în vremuri economice dificile, ele trebuie să găsească tracțiune pe toate categoriile demografice. Cea mai recentă analiză de la S&P Global Mobility arată că unele mărci se bucură de mult mai mult succes în rândul femeilor cumpărătoare.

Printre primele 25 de mărci din Statele Unite, Buick s-a clasat pe cea mai mare parte a mărcii pentru femei, la 55,0% din înmatriculările personale de vehicule noi, urmată de Mitsubishi, Mini, Lexus, Infiniti, Mazda și Kia. În ceea ce privește volumele totale de vehicule personale înmatriculate pentru femei în acest an, Toyota s-a clasat clar deasupra tuturor celorlalte mărci. Pe de altă parte, Ram s-a clasat pe cel mai jos, cu doar 17% din înmatriculările de vehicule personale noi fiind destinate femeilor, urmată de GMC, Ford, Tesla și Dodge. Încrederea celor două mărci de jos pe camioane se reflectă în părtinirea lor masculină. Tesla este situația anormală acolo, arătând că, în ciuda succesului SUV-ului său compact Model Y într-un segment puternic feminin, înmatriculările de vehicule personale au o înclinație categoric masculină.

Mărcile cu cea mai mare reprezentare a cumpărătorilor de sex feminin

Buick 55%

Mitsubishi 51,4%

Mini 51,1%

Lexus 50,4%

Infiniti 49,6%

Mazda 49% Kia 49%

Media industriei 41,2%

Sursa: S&P Global Mobility

De ce este importantă atragerea publicului feminin? În primul rând, femeile reprezintă mai mult de jumătate din populație, 50,5% conform celui mai recent recensământ din SUA, și influențează marea majoritate a achizițiilor de vehicule. În plus, femeile care cumpără arată în mod constant mai multă loialitate față de brand decât bărbații, în medie cu 4 puncte procentuale mai multe șanse să rămână cu aceeași marcă, potrivit S&P Global Mobility. Cifrele de loialitate ale mărcilor feminine sunt și mai mari pentru mărcile cu cel mai mare procent de cumpărători de femei: cu 9,2 puncte procentuale mai loiale decât bărbații pentru vehiculele Mini, 7,6 pentru Mitsubishi, 5,2 pentru Lexus și Infiniti și 4,3 pentru Buick. Singurul brand de linie generală cu o loialitate mai mare în rândul bărbaților decât al femeilor a fost Ford.

De ce succesul pentru Buick? Potrivit lui Marc Bland, Chief Diversity Officer pentru S&P Global Mobility, o parte din succesul provine din concentrarea suplimentară a GM pe cumpărătorii de sex feminin: „Majoritatea OEM-urilor au acum o organizație minoritară de dealeri, dar GM face un pas mai departe: au un Rețeaua de retail pentru femei.”