Hyundai Ioniq 5 vs. Kia EV6

  • 0

După ani în care vehiculele electrice non-Tesla au fost practic crossover compacte și mașini conforme, noile Ioniq 5 și EV6 sunt vehicule electrice bazate pe design, aspiraționale și extrem de accesibile, care se întâmplă să conducă la fel de bine pe cât arată.

Hyundai și Kia, reprezentate aici de Ioniq 5 Limited AWD încărcat și EV6 AWD GT-Line încărcat, pot fi comercializate de producătorii lor ca SUV-uri, dar au la fel de multe în comun cu SUV-urile pe cât are BMW X6 cu coupe-urile. Faptul că o Toyota Camry se înalță deasupra Kia și se află la nivelul ochilor cu Hyundai la un semafor nu face decât să confirme acest lucru. Chiar și așa, ambele mașini sunt cu atât mai bune pentru că nu sunt SUV-uri reale. Ioniq 5 este în mod ciudat cel mai convențional dintre cei doi coreeni. Stilizat ca un PT Cruiser cyberpunk, designul lui Ioniq 5 aduce înapoi la hatchback-urile Hyundai din anii ’80, realizate în stil italian, cu o doză sănătoasă de pixelizare pe 64 de biți în grafica frontală și spate.

Pentru ochiul nostru, Hyundai seamănă cu un hatchback la scară de 9/8 mai mult decât cu un utilitar sport. Nu că ar fi ceva în neregulă în asta. În timp ce Hyundai privește înapoi pentru inspirația sa de design, Kia își are privirea înainte. Este sportiv, musculos și intenționat. Singura noastră critică este că nasul lui EV6 nu este la fel de bine rezolvat ca partea din spate distinctă; Bănuim că extinderea raportului dintre bord și axă și extinderea ampatamentului său de la 114,1 inchi pentru a se potrivi cu distanța de 118,1 inchi a lui Hyundai ar contribui în mare măsură (fără joc de cuvinte) către perfecționarea designului său. În ciuda ambalajelor lor drastic diferite, Hyundai Ioniq 5 și Kia EV6 sunt exemple manuale de partajare a platformelor făcute corect.

Ambele călătoresc pe arhitectura E-GMP (Electric-Global Modular Platform) Hyundai și folosesc aceleași baterii și aceleași motoare. Deși ambii producători de automobile își oferă vehiculele electrice în configurație cu un singur motor, cu un pachet de baterii de 58,0 kWh în echipamentele lor de bază, ai noștri au acumulatori de volum mai mare de 77,4 kWh și sunt îmbunătățiți cu tracțiune integrală cu două motoare. Fiecare mașină are o pereche de motoare electrice cu magnet permanent, cu o putere totală de sistem de 320 de cai putere și 446 lb-ft de cuplu și ambele sunt capabile să se încarce rapid la rate de vârf de 235 kW (pachetele de baterii standard sunt limitate la 195). kW), ceea ce înseamnă că încărcarea de la 10 la 80 la sută se poate face în doar 18 minute – printre cele mai rapide din industrie. Cele mai mari diferențe dintre cele două mașini sunt reglajul suspensiei, anvelopele și autonomia. Blocul Ioniq 5 Limited AWD poate parcurge 256 de mile cu o încărcare, în timp ce mai elegant EV6 GT-Line AWD parcurge 474 de mile. Merită menționat că, în formele lor cele mai eficiente (baterie mare, tracțiune pe spate), Hyundai poate parcurge 303 mile cu o încărcare, iar Kia 310.

Unul dintre cele mai mari atraje atât pentru Ioniq 5, cât și pentru EV6 este capacitatea lor de încărcare rapidă DC de nivel 3. Evaluate pentru încărcare de 800 de volți, bateriile ambilor coreeni sunt capabile să dubleze ratele de încărcare ale multor vehicule electrice de astăzi; Încărcarea la 800 de volți permite rate de vârf de aproximativ 350 kW, în timp ce sistemele mai comune de 400 de volți sunt în general limitate la 150 kW. Aceasta înseamnă că Hyundai și Kia, ambele limitate la o rată de vârf de 235 kW (probabil să păstreze durata de viață a bateriei), se pot încărca mai rapid și mai eficient decât vehiculele comparabile precum Mustang Mach E (limitat la 150 kW) și Model Y (limitat la 210 kW). Ceea ce înseamnă că este mai puțin timp la încărcător. Peste aproape o lună, cu ambele mașini, le-am găsit că ambele sunt încărcate în mod regulat, așa cum este anunțat – și în mod identic – atunci când sunt conectate la un încărcător rapid DC cu o putere de 350 kW, făcându-le printre cele mai prietenoase vehicule electrice pentru călătorii din această parte a unui Lucid. Aer. Dar, în încercarea de a ilustra cât de mare este un avantaj încărcarea la 800 de volți, am conectat Hyundai la un încărcător de 350 kW și Kia la un încărcător adiacent de 150 kW pe care concurenții precum Mach E sau Volkswagen ID4 l-ar face. utilizare. Ioniq 5 avea o încărcare de 11% și 48 de mile de autonomie rămase, în timp ce EV6 a arătat o încărcare de 10% și 47 de mile rămase. Hyundai-ului i-a luat doar 16 minute – aproximativ durata unei opriri medii la benzinărie – pentru a încărca până la 80%, moment în care a estimat o autonomie de 205 mile. Între timp, Kia i-a luat 41 de minute pe încărcătorul mai lent de 150 kW pentru a ajunge la 80% și 219 mile de autonomie. Până în acel moment, Ioniq 5 se încărcase până la 99 la sută și oferea o autonomie de până la 253 de mile.

Când vine vorba de alegerea unui câștigător dintre aceste două spectacole, totul se reduce la detalii. Ambele arată absolut superbe pe drum și oferă o autonomie pregătită pentru călătorii și performanță de încărcare rapidă. Kia poate merge puțin mai departe cu electronii, dar Hyundai este mai accesibil. Hyundai nu merge la fel de bine ca Kia, dar se descurcă mai bine. Kia are o cabină axată pe șofer, dar unele dintre comenzi sunt pur și simplu enervante și greu de văzut și de utilizat. În cele din urmă, când cântărim argumentele pro și contra, dăm din cap Hyundai Ioniq 5. Kia EV6 este un break electric cu aspect senzațional și lină, dar ne este greu să justificăm diferența de prețuri, desigur minoră, între cele două mașini având în vedere problemele de interfață cu utilizatorul EV6, accelerația puțin mai lentă și direcția mai puțin clară. Hyundai Ioniq 5, pe de altă parte, își susține designul care învârte capul cu o cabină funcțională și primitoare, performanță excelentă, încărcare rapidă fulgerătoare și un preț mai prietenos cu portofelul. Oricum, indiferent pe care o alegeți, Ioniq 5 și EV6 demonstrează ambele că viitorul electric InEVitable va avea multe de oferit șoferului obișnuit.