Toyota Prius vs HONDA INSIGHT

  • 0

Acum cateva zile vorbeam despre TOYOTA PRIUS VS HONDA CIVIC HYBRID si un prieten mi-a atras atentia ca poate ar fi inspirat sa povestim si despre TOYOTA PRIUS VS HONDA INSIGHT, asta pentru a respecta macar din punct de vedere cronologic aparitia acestor modele in portofoliul japonezilor.

TOYOTA a fost primul constructor auto care a pariat pe un model hybrid si l-a introdus in productia de serie inca din 1997. HONDA pe de alta parte a debutat cu INSIGHT doi nai mai tarziu in 1999. Desi nu a rupt norii cu numarul de modele vandute , HONDA a reusit SA ADUCA IN PIATA MODELUL HYBRID CU PRETUL CEL MAI ACCESIBIL .

Cei doi constructori asiatici isi pastreaza viziunea si strategia cu privire la automobilele hybrid , in timp ce Toyota mizeaza pe un sistem hybrod foarte avansat din punct de vedere tehnic , Honda considera ca pentru a avea succes , este mai important pretul accesibil dublat de un consum foarte decent.

Aspectul exterior

TOYOTA PRIUS

HONDA INSIGHT

Una din controversele pasionatilor de masini si nu numai o reprezinta linia caroseriei aproape identica. Prius chiar a incercat sa faca un brand singular din acest model , multe filme fiind sponsorizate de acest constructor , in ele fiind popularizata aceasta masina ori persoane publice din SUA opteaza pentru aceasta masina incercand sa traga un semnal de alarma referitor la utilizarea irationala a resurselor si poluarea mediului.

Revenind la design-ul exterior ele sunt foarte asemanatoare si deopotriva de frumoase asadar nu putem face o diferentiere.

Interior

TOYOTA PRIUS

Honda Insight

La interior lucrurile stau la superlativ pentru ambele masini, Prius te duce cu gandul la un automobil al viitorului , totul este foarte bine gandit si chiar iti ia o perioada buna de timp pana reusesti sa te acomodezi. Pasionatii de filme SF vor fi teribil de incantati de acest interior , in fapt si Insight ofera aceleasi senzatii sa nu o neindreptatim. La Prius , la fel ca la Auris consola centrala arcuita este adusa foarte aproape de sofer si astfel elibereaza un spatiu generos de depozitare sub ea. La piece de resistance este insa navigatia – extrem de spectaculoasa , cu ecran taxtil de 7 inch. Pozitia la volan este relativ inalta insa spatiul interior este generos un pic peste ce gasim la Insight. Din pacate vizibilitatea in fata si in spate nu este tocmai foarte buna asta in ciuda pozitiei inalte a soferului.

Interiorul la Insight este extrem de placut , si este in stilul HONDA , adica modern , si foarte placut ochiului. Pozitia la volan este mai coborata , mai sportiva deci decat la concurenta Prius , ideea de sportivitate discreta (atat cat poate fi de sportiva o masina hybrid) este este sustinuta si de cele doua padele din spatele volanului cu ajutorul carora se pot alege „treptele de viteza” ale cutiei automate tip CVT.Butonul ECON si ceasul care indica nivelul de asistare al motorului electric sunt indicii ale faptului ca te afli intr-un hybrid.

Masinile arata foarte bine la interior , si pasionatii de tot ce inseamna modern, gadget-uri si zeci de butoane , butonase si optiuni vor fi extrem de fericiti daca vor conduce un Prius ori un Insight.

Tinuta de drum si propulsia

Cele doua sisteme de propulsie sunt extrem de diferite , Insight este mai degraba o masina conventionala secondata la acceleratiile puternice de un motor electric , energia necesara fiind obtinuta sin franari si apoi stocata intr-o baterie. Propulsorul termic se opreste doar cand se stationeaza la semafor , iar intervalul de timp pana reporneste este relativ mic. Masina se prezinta bine la drum si merge ca si una conventionala , asadar nota excelenta pentru tinuta de drum.

Prius are un sistem hybrid complex , si reuseste o autonomie exclusiv electrica ce ii permite chiar sa sustina o viteza de pana la 50 km/h. Desi este mai greu Prius are performante mai bune atat in ceea ce priveste acceleratiile cat si la consum. Senzatiile insa nu sunt ca la o masina conventionala , perfoamntele dinamice ale masinii lasa de dorit daca le compari cu cele ale unei masini conventionale.

Prius si Insight sunt adevarati pionieri ai industriei auto in ceea ce priveste viitorul , ele sunt expresia a doua viziuni diferite ale notiunii de automobil hybrid.