Nissan Qashqai

  • 0

Nissan Qashqai este un crossover 100% , o masina ce desi apartine unui grup specializat in masini de teren este construita in intregime pentru a fi folosita in principal in oras. Crossover-ele au fost inventate pentru a cuceri publicul american, mare iubitor de masini spatioase. Surpriza cea mare o constituie succesul lor in Europa (probabil o nouă soluţie pentru cumpărătorii plictisiţi de maşinile tipice segmentului compact), unde uzinele producatoare de corssovere sunt depasite de valul de cereri, asta se intampla si inainte de criza ce a cuprins intreaga lume insa si in momentul de fata segmentul acesta este in continuare la mare cautare.

Designul acestei masini nu este unul tocmai revolutionar si in mare arata ca o masina de familie , relativ cuminte , ce da impresia de utilitate si bun simt. In nici un caz nu poate fi comparat cu fratioarul mai mare , mai bogat si mai frumos Nissan Murano. In orice caz designul este suficient cat sa atraga un numar de clienti decisi sa intre pe aceasta nisa a posesorilor de masini CUV.

La interior gasim un design si o atmosfera calma linistita , cumva specifica pentru masinile „cuminti” volanul cu spiţa centrală dreaptă şi comenzile climatizării arata destul de decent. Şoferul este întâmpinat de consola centrală înaltă, atent gândită pentru a oferi o ergonomie acceptabila. Pe tunelul median, lângă frâna de mână integrată şi cotiera subţire, se găsesc şi butoanele de acţionare a sistemului integral de tracţiune. Bordul este luminat cu ajutorul unor LED-uri, tehnologie ce va fi folosită în viitor şi la alte modele Nissan.

Ca si motorizari gasim un 1,6 ce dezvoltă 115 CP şi 160 Nm. Cu un bloc de aluminiu, propulsorul asigură un mai bun transfer termic şi o greutate cu 25 de kg mai mică faţă de precedenta generaţie. Motorul de 2,0 litri este o creaţie japoneză ce produce 140 CP şi un cuplu de 200 Nm, cu peste 90% din el disponibil încă de la 2000 rpm. Cele două motoare sunt cuplate la o cutie de viteze CVT, ce poate fi comandată şi manual, cu ajutorul a şase rapoarte pre-setate. La versiunile diesel avem dCi de 1,5 litri de la Renault. Respectând normele Euro 4, propulsorul dezvoltă 106 CP şi 240 Nm. Raportul de compresie scăzut plus turbina cu geometrie variabilă şi pale multiple asigură o funcţionare silenţioasă şi economică. Motorul de top ce va dota noul Qashqai are o cilindree de 2,0 litri şi beneficiază de injecţie piezoelectrică Bosch în cinci cicluri. Propulsorul dezvoltă o putere de 150 CP şi un cuplu motor de 320 Nm, fiindu-i montat şi un filtru de particule cu un sistem periodic de regenerare. Standard se foloseşte o cutie de viteze manuală cu şase trepte, versiunea mai puternică cu tracţiune integrală beneficiind opţional şi de o transmisie automată cu şase trepte.

Principalii concurenti sunt Mitsubishi ASX , Mazda CX 5 (desi e un pic in alta liga din toate punctele de vedere) , Renault Koleus , Volkswagen Tiguan, Subaru Forester si Ford Kuga.